Wat is Omega 3?
Hebben wij vetten nodig?

Ja, absoluut! Vetten zijn onmisbaar in onze voeding, zij het in de juiste hoeveelheden. Ze bezorgen ons:

  • energie
  • essentiële vetzuren: die heeft ons lichaam nodig en kunnen we niet of onvoldoende zelf aanmaken.
  • vetoplosbare vitamines: die vind je enkel terug in voedingsmiddelen die vetten bevatten.

Maar, een té vetrijke voeding kan je gezondheid schaden!
Wetenschappelijk onderzoek bracht bijvoorbeeld aan het licht dat we te veel verzadigde vetzuren innemen (vlees, boter, volle zuivel...), wat kan leiden tot hart- en vaatziekten. Het is dus heel belangrijk om de slechte, verzadigde vetten zoveel mogelijk te beperken en voor de juiste vetten te kiezen.

De wetenschap bracht ook aan het licht dat poly-onverzadigde vetzuren het cholesterolgehalte in het bloed kunnen doen dalen. Die kennis is intussen wijdverspreid en overtuigde heel wat consumenten om vaker voor voedingsmiddelen te kiezen die poly-onverzadigde vetzuren bevatten, voornamelijk Omega 6-vetzuren... wat ons bij de meest recente wetenschappelijke inzichten doet aanbelanden.

De hoeveelheid Omega 6-vetzuren die we innemen moet in balans zijn met de Omega 3-vetzuren die we consumeren. En van die laatste nemen we er veel te weinig in. Een goede balans tussen Omega 6-/Omega 3-vetzuren is een essentieel wapen in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Om de verhouding tussen deze goede vetten te verbeteren, moeten we dus meer Omega 3 consumeren.

 

Goed in EVENWICHT
Goed in evenwicht
Meer weten over een goed vetzuur- evenwicht?

Klik hier!