Waarin vind je omega 3?
Hoeveel heb je ervan nodig?

In België zijn de Omega 3-vetzuren sinds 2003 opgenomen in de voedingsaanbevelingen van de Nationale Raad voor de Voeding.

1. Volwassenen

Nutriënten in % van de totale energiebehoefte in g per 2.000 kcal*
- totaal vet max 30% max 67 g
- verzadigde vetzuren max 10% max 22 g
- mono-onverzadigde vetzuren min 10% min 22 g
- poly-onverzadigde vetzuren waarvan: 5.3 - 10.0% 11.8 - 22.2 g

» Omega 6 (totaal)
waarvan:

4 - 8% 8.8 - 17.8 g

- linolzuur

min 2% min 4.4 g

» Omega 3 (totaal)
waarvan:

1.3 - 2.0% 2.8 - 4.4 g

- alfa-linoleenzuur

min 1% min 2.2 g

- EPA + DHA

min 0.3% min 0.67 g

(*) De gemiddelde dagbehoefte voor een gemiddeld actieve vrouw bedraagt 2.000 kcal. De gemiddelde dagbehoefte voor een gemiddeld actieve man bedraagt 2.600 kcal.


2. Kinderen

  in % van de totale energiebehoefte
Nutriënten 1 tot 3 jaar ouder dan 3 jaar *
- Totaal vet 35 à 40% 30 à 35%
- Verzadigde vetzuren 8 à 12% 8 à 12%
- Enkelvoudige onverzadigde vetzuren min 12% min 12%
- Meervoudige onverzadigde vetzuren: min 8% min 8%

» Omega 6 (totaal)
waarvan:

   

- linolzuur

2 à 5% 2 à 5%

- arachidonzuur

0.1 à 0.25% 0.1 à 0.25%

» Omega 3 (totaal)
waarvan:

   

- alfa-linoleenzuur

0.45 à 1.5% 0.45 à 1.5%

- DHA

0.1 à 0.4% 0.1 à 0.4%

- EPA

0.05 à 0.15% 0.05 à 0.15%

(*) De leeftijd waarbij het aandeel van vetten in de energetische verdeling zou moeten dalen staat niet duidelijk vast. Het is pas na de leeftijd van 3 jaar, en zeker op 6-jarige leeftijd, dat het aangewezen is naar aanbevelingen voor volwassenen te streven.

 

Test jezelf!
Test jezelf!
Neem jij voldoende Omega 3 in?

Klik hier!