Waarin vind je omega 3?
Tabel 1: Gehaltes aan alfa-linoleenzuur (ALA) in verschillende voedingsmiddelen

/100g ALA (g)
VETTEN EN OLIE  
lijnzaadolie 54.2
hennepolie 18.8
walnotenolie 12.9
koolzaadolie 9.20
tarwekiemolie 7.80
sojaolie 7.70
olijfolie 0.86
NOTEN EN ZADEN  
walnoten 7.49
pindanoten (geroosterd) 0.54
pecannoten 0.79
PEULVRUCHTEN  
sojabonen (gedroogd) 0.93
sesamzaadjes 0.67
erwten (gedroogd) 0.16
GRANEN  
tarwekiemen 0.34
gerst, volle granen 0.11
GROENTEN  
postelein 0.40
spinazie 0.13

BRON: Souci, Fachmann, Kraut. 2000. Food composition and nutrition tables. 6 Edition.

Daarnaast kunnen ook andere producten gebruikt worden die rijk zijn aan Omega 3 (vetstoffen, dressings, eieren, melk, ...).

 

Tabel 2: Gehalte aan EPA en DHA in vis en schaal- en schelpdieren

/100g EPA (g) DHA (g)
VETTE VIS (>5% VET)    
paling 0.26 0.57
haring (maatjes) 2.04 0.68
makreel 0.63 1.12
sardienen 0.58 0.81
zalm 0.75 1.86
tonijn 1.38 2.08
HALFVETTE VIS (1-5% VET)    
karper 0.19 0.10
forel 0.14 0.48
tong 0.03 0.16
heilbot 0.14 0.37
roodbaars 0.26 0.16
schol 0.25 0.19
MAGERE VIS (<1% VET)    
kabeljauw 0.07 0.19
schelvis 0.07 0.15
baars 0.05 0.12
SCHAAL- EN SCHELPDIEREN    
kreeft 0.10 0.10
garnalen 0.21 0.16
mosselen 0.05 0.10


BRON: Souci, Fachmann, Kraut. 2000. Food composition and nutrition tables. 6 Edition.

Daarnaast kunnen ook andere producten gebruikt worden die verrijkt zijn met Omega 3 (o.a. vetstoffen).