Hoe kwam men Omega 3 op het spoor?
... en de Kretenzers in het Zuiden

Onderzoek in Kreta toonde aan dat Kretenzische mannen langer leven dan mannen in andere Mediterrane culturen... en vooral dat het sterftecijfer door hartaandoeningen op Kreta beduidend lager ligt dan in andere typisch Mediterrane culturen, zoals die in Italië. Bij typisch mediterrane voeding denk je in de eerste plaats aan olijfolie.

Maar er is meer... Ook op Kreta werd de sleutel tot het mysterie gevonden in de consumptie van Omega 3. De Kretenzische voeding bevat namelijk overvloedig veel bronnen van Omega 3-vetzuren, zoals vette vis, slakken en groene bladgroenten (o.a. postelein).

De voedingspatronen bij 2 zo verschillende culturen als de Kretenzers en de Inuït, hebben dus een positieve invloed op hart- en bloedvaten gemeenschappelijk. Een effect dat verklaard wordt door Omega 3.

Voor de wetenschap werd het Kretenzische voedingspatroon zelfs een model voor een optimale cardiovasculaire bescherming. Uit wetenschappelijke studies blijkt namelijk dat je minder risico’s op hart- en vaatziekten kan lopen door bewust te eten en door te kiezen voor voeding die rijk is aan de verschillende Omega 3-vetzuren (alfa-linoleenzuur, EPA en DHA).

 

7-landenstudie
In de 7-landenstudie werden de voedingsgewoonten van mannen in 7 verschillende landen onderzocht (Griekenland (Kreta), Italië, Nederland, Finland, Joegoslavië, Japan en de Verenigde Staten).

Het was in dit onderzoek dat de Kretenzische voeding voor het eerst werd opgemerkt door de medische wereld. Bleek immers dat op 12.000 onderzochte mannen uit 7 landen de Kretenzische mannen veruit de “gezondste” waren. Het verschil was opmerkelijk.

Vergeleken met de Amerikaanse mannen bleek het sterftecijfer door kanker bij de Kretenzers nog niet de helft te bedragen. Het sterftecijfer door een aandoening aan de kransslagaders bleek verbazingwekkend genoeg slechts een eenentwintigste. Vergeleken met de Japanners bedroeg het sterftecijfer bij de Kretenzers slechts de helft, al bestond de voeding op Kreta voor 40% uit vet. De voeding op Kreta bevatte driemaal zoveel vet als de Japanse voeding.

Ook het verschil met de sterftecijfers bij Italiaanse mannen bleek in het voordeel van de Kretenzers uit te vallen. Alhoewel beide groepen van mannen een mediterraan voedingspatroon volgden dat rijk was aan olijfolie, peulvruchten, groenten en fruit, toch was er een “unieke voedingsstof” die de levensverwachting bij de Kretenzers behoorlijk opkrikte. Nader onderzoek wees uit dat de Kretenzische voeding bijzonder rijk aan Omega 3-vetzuren is.