Wat is omega 3? |
Wat zijn vetzuren en vetten? |
Vetten zijn opgebouwd uit verschillende vetzuren. Van vetzuren bestaan er verschillende types, die elk een specifieke invloed op de gezondheid hebben. Hoe een vet is samengesteld - met andere woorden: uit welke vetzuren het bestaat - bepaalt dus uiteindelijk of een vet “goed” of “slecht” is.
Verzadigde vetzuren
Verzadigde vetzuren komen vooral voor in producten van dierlijke oorsprong (behalve vis): vette vleessoorten, volle zuivelproducten zoals boter, kaas...
Ze doen het bloedcholesterolgehalte stijgen en worden daarom bij voorkeur in kleine hoeveelheden geconsumeerd.
Onverzadigde vetzuren
Plantaardige oliën zijn rijk aan onverzadigde vetzuren en zijn vrij van cholesterol. Ook vette vis is een rijke bron van onverzadigde vetzuren.
Onverzadigde vetzuren hebben, bij een evenwichtige consumptie, een positieve invloed op onze gezondheid.
De groep van de onverzadigde vetzuren bestaat uit 2 types:
De mono-onverzadigde vetzuren: die vind je in plantaardige oliën zoals olijfolie, koolzaadolie en arachideolie.
Deze vetzuren hebben een gunstige invloed op het cholesterolgehalte in het bloed.
De poly-onverzadigde vetzuren waarin we opnieuw 2 families van essentiële vetzuren terugvinden: de Omega 6- en de Omega 3-vetzuren.
Omega 6- en Omega 3–vetzuren zijn essentiële vetzuren: ons lichaam heeft die nodig om goed te kunnen functioneren. Deze vetzuren kunnen echter niet of onvoldoende door het lichaam worden aangemaakt en moeten we via de voeding opnemen.
- Omega 6-vetzuren (waarvan het stamvetzuur linolzuur is) vind je terug in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie. Deze gebruiken we tegenwoordig bijzonder vaak in de keuken: linolzuur wordt dan ook in (meer dan) voldoende mate via de voeding opgenomen.
Omega 6-vetzuren hebben een licht cholesterolverlagende werking.
- Er bestaan verschillende soorten Omega 3-vetzuren.
De stammolecule alfa-linoleenzuur kunnen we niet zelf aanmaken en moeten we dus uit onze voeding halen (bijvoorbeeld uit walnotenolie of koolzaadolie).
Ons lichaam kan alfa-linoleenzuur omzetten in de 2 andere Omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Die omzetting gebeurt echter zo moeizaam dat we beter ook rechtstreeks voldoende EPA en DHA uit onze voeding kunnen opnemen. EPA en DHA vind je overvloedig in vette vis zoals tonijn, zalm, haring, makreel, forel...
Omega 3-vetzuren dragen bij tot een goede werking van hart- en bloedvaten.
|
 |
Samenvattend schema |

|